25 min.
10 min.
95 min.
Tortille z mąki pszennej lub kukurydzianej to w Meksyku podstawowe pieczywo, podawane niemal do każdej potrawy. Oto przepis na pszenne tortille, które przyrzą dza się bardzo łatwo. Można je jadać z różnymi potrawami zamiast chleba lub bułki albo nadziewać zimnymi lub gorącymi farszami.
Składniki:
- 225 g mąki
- 55 g smalcu, pokrojonego na małe kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml gorącej wody
Przygotowanie:
1Przesiać mąkę do miski. Dodać smalec i starannie rozetrzeć palcami z mąką. Dodać sól, wymieszać, a następnie wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto.
2Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać 2-3 minuty. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
3Podzielić ciasto na 10 porcji i uformować z każdej kulę. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na idealny krążek o grubości papieru i średnicy około 15 cm. Układać kolejne krążki na talerzu, przekładając je pergaminem.
4Rozgrzać mocno patelnię o grubym dnie na średnim ogniu. Smażyć tortille po jednej lub po dwie (w zależności od wielkości patelni) po 20-30 sekund z każdej strony, aż się przyrumienią, a na ich powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Układać usmażone tortille na talerzu pod czystą ściereczką, by nie wystygły. Podawać od razu.
Porcja dla:
10 osób