Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe. Prosty i szybki, a ciasto zawsze wychodzi pyszne. Wystarczy nakładać ulubione nadzienie i lepić!
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka gorącej wody
- 80 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić rowek i wbić jajka. Siekać nożem, powoli wlewając gorącą wodę, i siekać, aż ciasto zacznie się wiązać. Stopniowo wlewać gorące roztopione masło, mieszać nożem, a następnie zacząć wyrabiać.
2Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać odrobinę wody. Ciasto musi być elastyczne i niezbyt twarde.
3Z ciasta lepić pierogi z dowolnym farszem. Gotować w osolonej wodzie z oliwą przez około 4 minuty.
Porcja dla:
10 osób