Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe. Prosty i szybki, a ciasto zawsze wychodzi pyszne. Wystarczy nakładać ulubione nadzienie i lepić!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 80 g masła, roztopionego

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić rowek i wbić jajka. Siekać nożem, powoli wlewając gorącą wodę, i siekać, aż ciasto zacznie się wiązać. Stopniowo wlewać gorące roztopione masło, mieszać nożem, a następnie zacząć wyrabiać.

2Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać odrobinę wody. Ciasto musi być elastyczne i niezbyt twarde.

3Z ciasta lepić pierogi z dowolnym farszem. Gotować w osolonej wodzie z oliwą przez około 4 minuty.

Porcja dla:

10 osób