Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
45 min.

Poznałam ten przepis kiedy byłam dzieckiem i od tamtej pory nie biorę się za inne. Najlepiej smakują z bananem, lecz wyjdą równie pyszne z innymi dodatkami. Zarówno dzieci jak i dorośli zakochają się w naleśnikach Troy’a! : )

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 100 ml maślanki
  • 2 łyżki cukru
  • 80 g mąki

Przygotowanie:

1Rozpuścić masło na patelni.

2Wbić jajko do miski, dodać maślankę, cukier i stopione już masło, po czym wszystko dobrze wymieszać.

3W innym naczyniu zmieszać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, następnie dodać tę mieszankę do przygotowanej wcześniej masy i dobrze ją wymieszać, aż będzie jednolita.

4Przykryć miskę talerzem albo deską i odstawcić na 10 minut.

5Obrać banana, przeciąć wzdłuż na pół i rozgnieść go widelcem. Gdy ciasto odczeka już 10 minut, wmieszać do niego banana.

6Rozgrzać odrobinę masła albo oleju na patelni i wlać na nią 2 łyżki ciasta. Rozprowadzić ciasto po patelni i smażyć je 3-4 minuty na średnim ogniu. Obrócić naleśnik łopatką i smażyć go z drugiej strony przez kolejne 3 minuty, aż nabierze złocistego koloru.

Porcja dla:

6 osób