15 min.
20 min.
45 min.
Poznałam ten przepis kiedy byłam dzieckiem i od tamtej pory nie biorę się za inne. Najlepiej smakują z bananem, lecz wyjdą równie pyszne z innymi dodatkami. Zarówno dzieci jak i dorośli zakochają się w naleśnikach Troy’a! : )
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 100 ml maślanki
- 2 łyżki cukru
- 80 g mąki
Przygotowanie:
1Rozpuścić masło na patelni.
2Wbić jajko do miski, dodać maślankę, cukier i stopione już masło, po czym wszystko dobrze wymieszać.
3W innym naczyniu zmieszać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, następnie dodać tę mieszankę do przygotowanej wcześniej masy i dobrze ją wymieszać, aż będzie jednolita.
4Przykryć miskę talerzem albo deską i odstawcić na 10 minut.
5Obrać banana, przeciąć wzdłuż na pół i rozgnieść go widelcem. Gdy ciasto odczeka już 10 minut, wmieszać do niego banana.
6Rozgrzać odrobinę masła albo oleju na patelni i wlać na nią 2 łyżki ciasta. Rozprowadzić ciasto po patelni i smażyć je 3-4 minuty na średnim ogniu. Obrócić naleśnik łopatką i smażyć go z drugiej strony przez kolejne 3 minuty, aż nabierze złocistego koloru.
Porcja dla:
6 osób