15 min.
180 min.
675 min.
Przepis na galaretę mięsną, klasyczna polska przestawka. W mojej wersji z nóżek, łopatki i pręgi wołowej.
Składniki:
- 3 nóżki wieprzowe
- 30 dag łopatki
- 30 dag pręgi wołowej
- 4 listki laurowe
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Nóżki wieprzowe, łopatkę i pręgę wołową opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą.
2Wkładamy do dużego garnka, dodajemy listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i czosnek i zalewamy wodą na wysokość mięsa.
3Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu minimum 3 godziny (tak aby mięso było miękkie). 15 minut przed końcem gotowania dodajemy 2 łyżeczki soli.
4Mięso wyciągamy, nóżki obieramy ze skóry i tłuszczu a łopatkę i pręgę wołową drobno szatkujemy.
5Rozdrobnione mięso układamy do miseczek i zalewamy wywarem z mięs z przyprawami.
6Zostawiamy galaretę do ostygnięcia następnie wkładamy ją na co najmniej 8 godzin do lodówki (piwnicy itp.).
7Galaretę skrapiamy sokiem z cytryny lub octem i… jemy.
Porcja dla:
6 osób