Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
675 min.

Przepis na galaretę mięsną, klasyczna polska przestawka. W mojej wersji z nóżek, łopatki i pręgi wołowej.

Składniki:

  • 3 nóżki wieprzowe
  • 30 dag łopatki
  • 30 dag pręgi wołowej
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Nóżki wieprzowe, łopatkę i pręgę wołową opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą.

2Wkładamy do dużego garnka, dodajemy listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i czosnek i zalewamy wodą na wysokość mięsa.

3Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu minimum 3 godziny (tak aby mięso było miękkie). 15 minut przed końcem gotowania dodajemy 2 łyżeczki soli.

4Mięso wyciągamy, nóżki obieramy ze skóry i tłuszczu a łopatkę i pręgę wołową drobno szatkujemy.

5Rozdrobnione mięso układamy do miseczek i zalewamy wywarem z mięs z przyprawami.

6Zostawiamy galaretę do ostygnięcia następnie wkładamy ją na co najmniej 8 godzin do lodówki (piwnicy itp.).

7Galaretę skrapiamy sokiem z cytryny lub octem i… jemy.

Porcja dla:

6 osób