Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
4355 min.

Tradycyjny w mojej rodzinie przepis na ogórki z dodatkiem korzenia i liści chrzanu oraz listków porzeczki i dębu.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek (5 cm) korzenia chrzanu
  • 2 liście chrzanu
  • kilka listków porzeczki i dębu
  • 3 baldachimy kopru
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

1Ogórki starannie umyć i osuszyć. Czosnek obrać i przekroić na pół. Korzeń chrzanu obrać i pokroić w słupki. Liście chrzanu, porzeczki i dębu umyć, osuszyć.

2Wodę z solą zagotować. Przestudzić.

3Na dnie kamiennego garnka układać warstwami koper, liście chrzanu, dębu i porzeczki, czosnek i kawałki chrzanu. Ciasno układać ogórki. Wierzch przykryć koprem, liśćmi chrzanu i czosnek. Zalać zalewą tak, aby ogórki były całkowicie przykryte.

4Garnek przykryć pokrywką i odstawić na 3-4 dni.

Porcja dla:

1 osoby