Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
4355 min.
4355 min.
Tradycyjny w mojej rodzinie przepis na ogórki z dodatkiem korzenia i liści chrzanu oraz listków porzeczki i dębu.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek (5 cm) korzenia chrzanu
- 2 liście chrzanu
- kilka listków porzeczki i dębu
- 3 baldachimy kopru
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
1Ogórki starannie umyć i osuszyć. Czosnek obrać i przekroić na pół. Korzeń chrzanu obrać i pokroić w słupki. Liście chrzanu, porzeczki i dębu umyć, osuszyć.
2Wodę z solą zagotować. Przestudzić.
3Na dnie kamiennego garnka układać warstwami koper, liście chrzanu, dębu i porzeczki, czosnek i kawałki chrzanu. Ciasno układać ogórki. Wierzch przykryć koprem, liśćmi chrzanu i czosnek. Zalać zalewą tak, aby ogórki były całkowicie przykryte.
4Garnek przykryć pokrywką i odstawić na 3-4 dni.
Porcja dla:
1 osoby