Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Przepis na pyszne naleśniki ze słodkim nadzieniem z serka i rodzynek. Doskonałe na śniadanie, bo można je przygotować dzień wcześniej, a rano tylko lekko przyrumienić na maśle.

Składniki:

  • 500 g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka rodzynek

Przygotowanie:

1Nadzienie: Nadzienie należy przygotować wcześniej, aby rodzynki mogły wchłonąć wilgoć serka wiejskiego.

2Serek utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią. Wymieszać z rodzynkami, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

3Naleśniki: Maślankę zmiksować z cukrem, solą i jajkami. Dodać wodę i znów zmiksować.

4Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto.

5We wrzącej wodzie rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Na końcu dodać oliwę. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawić na 10-15 minut.

6Na patelni rozgrzać olej – będzie potrzebny tylko do pierwszego naleśnika, kolejne można smażyć bez dodawania oleju. Smażyć naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony.

7Nakładać po łyżce nadzienia na usmażone naleśniki, składać w trójkąty. Przed podaniem lekko podsmażyć na maśle.

Porcja dla:

30 osób