10 min.
30 min.
50 min.
Przepis na pyszne naleśniki ze słodkim nadzieniem z serka i rodzynek. Doskonałe na śniadanie, bo można je przygotować dzień wcześniej, a rano tylko lekko przyrumienić na maśle.
Składniki:
- 500 g serka wiejskiego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka rodzynek
Przygotowanie:
1Nadzienie: Nadzienie należy przygotować wcześniej, aby rodzynki mogły wchłonąć wilgoć serka wiejskiego.
2Serek utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią. Wymieszać z rodzynkami, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
3Naleśniki: Maślankę zmiksować z cukrem, solą i jajkami. Dodać wodę i znów zmiksować.
4Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto.
5We wrzącej wodzie rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Na końcu dodać oliwę. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawić na 10-15 minut.
6Na patelni rozgrzać olej – będzie potrzebny tylko do pierwszego naleśnika, kolejne można smażyć bez dodawania oleju. Smażyć naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony.
7Nakładać po łyżce nadzienia na usmażone naleśniki, składać w trójkąty. Przed podaniem lekko podsmażyć na maśle.
Porcja dla:
30 osób