20 min.
25 min.
45 min.
To jest naprawdę pyszna focaccia, szczególnie zaraz po wyjęciu z pieca. Znakomity dodatek do zupy lub sałaty. Wyśmienita z plasterkiem salami i kawałkiem świeżej czerwonej papryki.
Składniki:
- 440 g (3,5 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suchych drożdży
- 235 ml (1 szklanka) wody
Przygotowanie:
1Cukier, sól i drożdże połączyć w misce z 1 szklanką mąki. Dobrze wymieszać. Podgrzać wodę i olej roślinny, aż będą dość ciepłe i wlać razem z jajkiem do miski z drożdżami. Wymieszać mikserem (lub w robocie kuchennym) na niskich obrotach na wilgotną masę. Wyrabiać przez dalsze 2 minuty, wsypując w trakcie wyrabiania 1,75 szklanki mąki, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek miski.
2Wyjąć ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zarobić z 3/4 szklanki mąki. Nakryć miską i odczekać 5 minut. Wyłożyć na wysmarową tłuszczem blachę do pieczenia. Rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm. Przykryć posmarowaną tłuszczem folią plastikową, a na to ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu przez 30 minut.
3Odkryć ciasto i porobić w nim trzonkiem od łyżki otwory w odstępach około 2,5 cm. Skropić oliwą i posypać pokruszonym rozmarynem.
4Piec w temperaturze 200°C przez 17 do 27 minut na złoty kolor. Zdjąć z blachy i przełożyć do wystudzenia na metalową kratkę do ciast.
Porcja dla:
12 osób