Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
160 min.

Smaczny przepis na rybę w galarecie z dodatkiem orzechów włoskich, czosnku i cytryny. Doskonały na świąteczny stół.

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 3/4 litra bulionu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • sól do smaku
  • sok z cytryny
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie:

1Bulion zagotować, włożyć filety i ugotować. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową, żeby filety się nie rozpadły.

2Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Dodać do bulionu, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia, ale nie może całkowicie zastygnąć.

3Orzechy zmielić i wymieszać z czosnkiem i solą. Doprawić sokiem z cytryny.

4Na dno podłużnej foremki wlać warstwę galaretki, odstawić do zastudzenia, na to ułożyć filety ryby i posmarować masą orzechową. Udekorować rozmarynem i zalać pozostałą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.

5Przed podaniem wyłożyć na półmisek i pokroić w grube plastry.

Porcja dla:

6 osób