Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
160 min.
160 min.
Smaczny przepis na rybę w galarecie z dodatkiem orzechów włoskich, czosnku i cytryny. Doskonały na świąteczny stół.
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
- 3/4 litra bulionu
- 2 łyżki żelatyny
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- sól do smaku
- sok z cytryny
- świeży rozmaryn
Przygotowanie:
1Bulion zagotować, włożyć filety i ugotować. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową, żeby filety się nie rozpadły.
2Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Dodać do bulionu, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia, ale nie może całkowicie zastygnąć.
3Orzechy zmielić i wymieszać z czosnkiem i solą. Doprawić sokiem z cytryny.
4Na dno podłużnej foremki wlać warstwę galaretki, odstawić do zastudzenia, na to ułożyć filety ryby i posmarować masą orzechową. Udekorować rozmarynem i zalać pozostałą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
5Przed podaniem wyłożyć na półmisek i pokroić w grube plastry.
Porcja dla:
6 osób