40 min.
20 min.
210 min.
Fantastyczny przepis na domowe bułeczki, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Proste, tanie i pyszne!
Składniki:
- 2 łyżki suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru kryształu
- 2,5 szklanki (590 ml) ciepłej wody
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
2Dodać margarynę, sól i 3 szklanki mąki. Mieszać drewnianą łyżką przez 2 minuty. Dodać pianę z białek. Stopniowo dodawać po 1/4 szklanki mąki na raz, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie zbijać się w masę. Wyrabiać przez 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
3Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Zagnieść ciasto, uformować kulę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę. Zagnieść ciasto i przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 24 bułeczki o długości około 10 cm. Przełożyć na blaszkę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
5Białko wymieszać z mlekiem i posmarować wyrośnięte bułeczki. Na dolną półkę piekarnika włożyć pustą blaszkę, na którą wyłożyć szklankę kostek lodu i natychmiast włożyć blaszkę z bułkami.
6Piec przez 20 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.
Porcja dla:
24 osób