Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
210 min.

Fantastyczny przepis na domowe bułeczki, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Proste, tanie i pyszne!

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 2,5 szklanki (590 ml) ciepłej wody
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.

2Dodać margarynę, sól i 3 szklanki mąki. Mieszać drewnianą łyżką przez 2 minuty. Dodać pianę z białek. Stopniowo dodawać po 1/4 szklanki mąki na raz, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie zbijać się w masę. Wyrabiać przez 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

3Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Zagnieść ciasto, uformować kulę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

4Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę. Zagnieść ciasto i przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 24 bułeczki o długości około 10 cm. Przełożyć na blaszkę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

5Białko wymieszać z mlekiem i posmarować wyrośnięte bułeczki. Na dolną półkę piekarnika włożyć pustą blaszkę, na którą wyłożyć szklankę kostek lodu i natychmiast włożyć blaszkę z bułkami.

6Piec przez 20 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.

Porcja dla:

24 osób