Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszny omlet z dodatkiem czekolady, podany z bitą śmietaną i ulubionymi owocami – co za słodki początek dnia!

Składniki:

  • 1/4 tabliczki (25 g) gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki 12%

Przygotowanie:

1Czekoladę połamać na drobne kawałki. Włożyć do garnka ustawionego na drugim garnku z gotującą się wodą – mieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.

2Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z czekoladą, skórką z cytryny, cukrem i śmietanką. Dodać mąkę, wymieszać.

3Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.

4Na patelni rozgrzać masło, wylać masę jajeczną i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, aż omlet zetnie się od spodu. Odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.

5Omlet udekorować bitą śmietaną i owocami, i oprószyć cukrem.

Porcja dla:

2 osób