30 min.
15 min.
45 min.
Pyszny omlet z dodatkiem czekolady, podany z bitą śmietaną i ulubionymi owocami – co za słodki początek dnia!
Składniki:
- 1/4 tabliczki (25 g) gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki śmietanki 12%
Przygotowanie:
1Czekoladę połamać na drobne kawałki. Włożyć do garnka ustawionego na drugim garnku z gotującą się wodą – mieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
2Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z czekoladą, skórką z cytryny, cukrem i śmietanką. Dodać mąkę, wymieszać.
3Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.
4Na patelni rozgrzać masło, wylać masę jajeczną i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, aż omlet zetnie się od spodu. Odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
5Omlet udekorować bitą śmietaną i owocami, i oprószyć cukrem.
Porcja dla:
2 osób