Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Szybkie czerwone curry z kurczakiem, cukinią, papryką i marchewką. Oczywiście są tu też tradycyjne składniki tego dania, czyli mleczko kokosowe i czerwona pasta curry. Gotowe w 20 minut!

Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 450 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
  • 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
  • 1 mała cukinia, przekrojona wzdłuż na pół i w półplasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski

Przygotowanie:

1W woku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnio-dużym ogniu. Dodać kurczaka i smażyć, mieszając, przez o. 3 minuty. Wmieszać pastę curry, cukinię, marchewkę, paprykę i cebulę. Mieszać i smażyć przez kilka minut.

2Wymieszać skrobię z mlekiem kokosowym, aby się rozpuściła. Dodać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. minutę, aż sos zgęstnieje.

3Tuż przed podaniem wmieszać kolendrę.

Porcja dla:

4 osób