Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Szybkie czerwone curry z kurczakiem, cukinią, papryką i marchewką. Oczywiście są tu też tradycyjne składniki tego dania, czyli mleczko kokosowe i czerwona pasta curry. Gotowe w 20 minut!
Składniki:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 450 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
- 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
- 1 mała cukinia, przekrojona wzdłuż na pół i w półplasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
Przygotowanie:
1W woku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnio-dużym ogniu. Dodać kurczaka i smażyć, mieszając, przez o. 3 minuty. Wmieszać pastę curry, cukinię, marchewkę, paprykę i cebulę. Mieszać i smażyć przez kilka minut.
2Wymieszać skrobię z mlekiem kokosowym, aby się rozpuściła. Dodać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. minutę, aż sos zgęstnieje.
3Tuż przed podaniem wmieszać kolendrę.
Porcja dla:
4 osób