Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Placki ze słodkich ziemniaków doprawione orientalnymi przyprawami: curry, kuminem i pieprzem cayenne. Są dość pikantne, więc jeśli obawiasz się o ich ostrość, zmniejsz ilość pieprzu cayenne i podawaj je ze śmietaną.

Składniki:

  • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 2 łyżeczki białego cukru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Wymieszać mąkę z curry, cukrem białym i brązowym, proszkiem do pieczenia, kuminem, solą, pieprzem cayenne i czarnym pieprzem.

2W osobnej miseczce roztrzepać jajka z mlekiem. Dodać do mąki z przyprawami i wymieszać, aby nie było grudek. Dodać starte bataty i dokładnie wymieszać.

3Do patelni o grubym dnie wlać tyle oleju, aby pokrył całe dno. Gdy się dobrze rozgrzeje, nakładać ciasto łyżką i spłaszczać szpatułką. Smażyć na rumiano, ok. 3-5 minut z każdej strony.

4Wyjmować z patelni i odkładać na papierowe ręczniki. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

6 osób