30 min.
30 min.
60 min.
Placki ze słodkich ziemniaków doprawione orientalnymi przyprawami: curry, kuminem i pieprzem cayenne. Są dość pikantne, więc jeśli obawiasz się o ich ostrość, zmniejsz ilość pieprzu cayenne i podawaj je ze śmietaną.
Składniki:
- 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
- 1 łyżka curry w proszku
- 2 łyżeczki białego cukru
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Wymieszać mąkę z curry, cukrem białym i brązowym, proszkiem do pieczenia, kuminem, solą, pieprzem cayenne i czarnym pieprzem.
2W osobnej miseczce roztrzepać jajka z mlekiem. Dodać do mąki z przyprawami i wymieszać, aby nie było grudek. Dodać starte bataty i dokładnie wymieszać.
3Do patelni o grubym dnie wlać tyle oleju, aby pokrył całe dno. Gdy się dobrze rozgrzeje, nakładać ciasto łyżką i spłaszczać szpatułką. Smażyć na rumiano, ok. 3-5 minut z każdej strony.
4Wyjmować z patelni i odkładać na papierowe ręczniki. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
6 osób