15 min.
10 min.
25 min.
Omlet taki należy podawać prosto z patelni, ale czynności opisane w dwóch pierwszych punktach tego przepisu można wykonać z godzinnym wyprzedzeniem. Ten lekki pyszny omlet to doskonały posiłek na późne lato i wczesną jesień.
Składniki:
- 2 jabłka
- 50 g jeżyn
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
Przygotowanie:
1Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Włożyć do rondelka, dodać jeżyny, ziele angielskie i łyżkę cukru pudru. Podgrzewać pod przykryciem przez 2-3 minuty, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Owoce powinny puścić sok, a cukier się rozpuścić. Zdjąć z ognia i ustawić w ciepłym miejscu.
2Żółtka, pozostały cukier, skórkę otartą z pomarańczy i esencję waniliową utrzeć w misce na gładką masę.
3W osobnej misce ubić białka na niezbyt sztywną pianę. Wlać do masy z żółtek i wymieszać.
4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na patelni z ogniotrwałą rączką o średnicy 20 cm roztopić masło. Wlać masę jajeczną, rozprowadzić po całej patelni i wyrównać z wierzchu. Smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż omlet się zetnie i przyrumieni od spodu.
5Włożyć patelnię do piekarnika. Piec omlet przez 1-2 minuty, aż urośnie i lekko zetnie się z wierzchu. Wyjąć patelnię.
6Wyłożyć podduszone owoce na omlet i złożyć go na pół. Oprószyć cukrem demerara i wstawić do piekarnika na 30 sekund, aż cukier się skarmelizuje. Przekroić omlet na pół i podawać z dodatkiem jogurtu.
Porcja dla:
2 osób