Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
45 min.

Doskonałym dodatkiem do chrupiącej bagietki z pieczoną wieprzowiną jest kruche jabłko podsmażone z przyprawami i szalotką oraz rukiew wodna.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek albo oleju z orzechów włoskich
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 3 deserowe jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml soku jabłkowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać w rondelku oliwę lub olej z orzechów włoskich, wrzucić szalotkę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać jabłka, sok z cytryny i sok jabłkowy, gotować, aż płyn zacznie lekko wrzeć. Przykryć rondel, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.

2Mieszając dodać cukier i ziele angielskie, lekko zwiększyć ogień i gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, 8-10 minut, aż większość płynu wyparuje, a plasterki jabłka będą bardzo miękkie i zaczną się rozpadać.

3Rozgnieść jabłka tłuczkiem do ziemniaków, aby pozostały niewielkie kawałki. Odstawić do wystygnięcia.

4Przekroić bagietkę poziomo na pół, nie przecinając do końca (z jednego boku powinna pozostać złączona). Otworzyć bagietkę, posmarować obficie sosem jabłkowym. Wypełnić plastrami mięsa i rukwią wodną, a następnie zamknąć i ścisnąć. Podzielić w poprzek na 2 porcje, każdąz nich przeciąć skośnie na pół i podawać.

Porcja dla:

2 osób