Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
85 min.

Bardzo szybkie danie dla miłośników owoców morza – można je przyrządzić na patelni lub na grillu. Podawać najlepiej z ryżem.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 500 g przegrzebków

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, miodem i sosem sojowym. Dodać czosnek i imbir, wymieszać.

2Do marynaty dodać przegrzebki, wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.

3Przegrzebki nadziewać na patyczki do szaszłyków. Smażyć na patelni lub grillu przez 3-4 minuty z każdej strony.

4Podawać z ryżem.

Porcja dla:

4 osób