Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ciasto na spód do pizzy bez glutenu, za to z dodatkiem parmezanu i ziół. Na wierzchu można ułożyć ulubione dodatki i ser i pyszna bezglutenowa pizza gotowa!

Składniki:

  • 100 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 25 g mąki z ciecierzycy
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 35 g mąki z tapioki
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej
  • 1 łyżeczka suszonych włoskich ziół
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a papier lekko natłuścić.

2W dużej misce wymieszać uniwersalną mąkę bezglutenową z mąką z ciecierzycy, kukurydzianą, z tapioki, proszkiem do pieczenia, gumą ksantanową, ziołami, solą i parmezanem.

3W ciepłej wodzie rozpuścić cukier. Posypać drożdżami i odstawić na 3-5 minut, aż się spienią.

4W małej misce roztrzepać jajko z oliwą, octem, 1 łyżeczką cukru i czosnkiem, aż masa będzie jednolita.

5Gdy drożdże się spienią, dodać je do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Rozłożyć ciasto równomiernie na przygotowanej blaszce, robiąc nieco grubsze brzegi.

6Piec przez 10-12 minut, aż ciasto trochę stwardnieje i urośnie.

7Wyjąć z piekarnika i nałożyć ulubione dodatki. Wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 220C i piec ok. 20-30 minut, aż spód będzie rumiany. Po tym czasie zdjąć pizzę z blachy i piec jeszcze przez 5 minut na samej kratce z piekarnika, aby spód był chrupiący i kruchy.

Porcja dla:

8 osób