25 min.
30 min.
55 min.
Ciasto na spód do pizzy bez glutenu, za to z dodatkiem parmezanu i ziół. Na wierzchu można ułożyć ulubione dodatki i ser i pyszna bezglutenowa pizza gotowa!
Składniki:
- 100 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
- 25 g mąki z ciecierzycy
- 30 g mąki kukurydzianej
- 35 g mąki z tapioki
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej
- 1 łyżeczka suszonych włoskich ziół
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a papier lekko natłuścić.
2W dużej misce wymieszać uniwersalną mąkę bezglutenową z mąką z ciecierzycy, kukurydzianą, z tapioki, proszkiem do pieczenia, gumą ksantanową, ziołami, solą i parmezanem.
3W ciepłej wodzie rozpuścić cukier. Posypać drożdżami i odstawić na 3-5 minut, aż się spienią.
4W małej misce roztrzepać jajko z oliwą, octem, 1 łyżeczką cukru i czosnkiem, aż masa będzie jednolita.
5Gdy drożdże się spienią, dodać je do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Rozłożyć ciasto równomiernie na przygotowanej blaszce, robiąc nieco grubsze brzegi.
6Piec przez 10-12 minut, aż ciasto trochę stwardnieje i urośnie.
7Wyjąć z piekarnika i nałożyć ulubione dodatki. Wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 220C i piec ok. 20-30 minut, aż spód będzie rumiany. Po tym czasie zdjąć pizzę z blachy i piec jeszcze przez 5 minut na samej kratce z piekarnika, aby spód był chrupiący i kruchy.
Porcja dla:
8 osób