Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pycha omlet, który jadłam po raz pierwszy u mojej koleżanki Hiszpanki. Super na lunch lub kolację. Najlepiej podawać z czerwonym winem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w nieregularne kształty o wielkości około 3 cm
  • 1 duża cebula
  • 150 ml oleju
  • 6 jajek
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Połączyć cebulę z ziemniakami i dodać odrobinę soli. Podgrzać olej w patelni teflonowej, wrzucić ziemnaki z cebulą i smażyć mieszając od czasu do czasu około 20-30 minut aż ziemniaki będą miękkie, ale nie chrupiące. Po smażeniu odsączyć nadmiar oleju.

2Do osobnej miski wbić 6 jajek i dodać sól do smaku. Następnie dodać mieszankę ziemniaków i dobrze wymieszać. Odstawić na 2-3 minuty i z powrotem wrzucić na patelnię z odrobiną oleju.

3Smażyć na średnio-małym ogniu i stopniowo zmniejszać ogień aż spód omletu będzie ugotowany (zauważysz, że omlet jest mniej mokry z zewnątrz).

4Następnie przewrócić omlet na drugą stronę. Można to zrobić przykrywając patelnię dużym płytkim talerzem (najlepiej większym od patelni), następnie przewrócić patelnię na drugą stronę, aby omlet wylądował na talerzu.

5Zsunąć omlet z powrotem na patelnię i gotować na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Gotowe!

Porcja dla:

6 osób