Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszna zapiekanka z mięsa i ziemniaków.

Składniki:

  • średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 0,5 kg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę bądź drobno kroimy.

2Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość smażymy kilka minut (mięso musi się dokładnie usmażyć), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego sambal.

3W między czasie w lekko osolonej wodzie podgotowujemy ziemniaki (czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków) nie dłużej niż 15 min.

4Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż lekko ostygną. Następnie kroimy je w plasterki.

5W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

6Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wkładamy kolejno mięso, pokrojone ziemniaki i sos śmietanowy.

7Całość zapiekamy ok 40 min.

Porcja dla:

4 osób