20 min.
60 min.
80 min.
Pyszna zapiekanka z mięsa i ziemniaków.
Składniki:
- średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek oleju
- 0,5 kg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
- 2 średniej wielkości marchewki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę bądź drobno kroimy.
2Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość smażymy kilka minut (mięso musi się dokładnie usmażyć), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego sambal.
3W między czasie w lekko osolonej wodzie podgotowujemy ziemniaki (czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków) nie dłużej niż 15 min.
4Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż lekko ostygną. Następnie kroimy je w plasterki.
5W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wkładamy kolejno mięso, pokrojone ziemniaki i sos śmietanowy.
7Całość zapiekamy ok 40 min.
Porcja dla:
4 osób