Czas przygotowania:
210 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
300 min.

Wychowałem się na wschodnim wybrzeżu USA, w stanie Rhode Island, gdzie owoce morze są podstawą kuchni. To wspaniały przepis, bo owoce morza naprawdę piecze się na plaży! Wymaga dużo pracy, ale warto! Trzeba tylko zebrać sporo kamieni i wodorostów.

Składniki:

  • 20 niewielkich (0,5 kg) homarów
  • 9 kg oczyszczonych małży w skorupkach
  • 4,5 kg muli, oczyszczonych i obranych z wąsów
  • 4,5 kg dorsza
  • 20 zwykłych ziemniaków
  • 20 słodkich ziemniaków

Przygotowanie:

1Na plaży wykopać dół w piasku o wielkości mniej więcej: szerokość = 60 cm, długość = 120 cm, głębokość = 45 cm. Wyłożyć dziurę kamieniami z plaży. W środku dziury rozpalić ognisko i przykryć kamieniami z plaży. Nagrzewać kamienie przez 2-3 godziny.

2Usunąć węgiel i/lub żar z dziury, a następnie na dnie równo rozłożyć gorące kamienie. Na gorące kamienie położyć około 15 litrów wodorostów (mokrych).

3Pracując szybko, ułożyć na wodorostach warstwy ze składników, powinny one być ułożone równomiernie jedna na drugiej w następującej kolejności: małże, mule, ryba, kiełbasa, parówki (zawinięte w materiał bawełniany lub gazę), cebula, ziemniaki (białe i słodkie) , kukurydza, a na końcu homary.

4Produkty przykryć czystą, wilgotną ściereczką. Na ściereczce rozłożyć pozostałe wodorosty.

5Cały otwór wraz z żywnością przykryć mokrym brezentem, zamykając tym samym ujście pary produkowanej przez wodorosty na gorących kamieniach. Zrobić tylko bardzo mały otwór, aby wyrównało się ciśnienie. Piec przez 1 godzinę lub więcej. Danie jest gotowe gdy ziemniaki są miękkie. Podawać z roztopionym masłem (w którym można maczać owoce morza) i ze szczypcami do homara. Niezbędne będą też serwetki!

Porcja dla:

40 osób