10 min.
35 min.
45 min.
Bajecznie proste i błyskawiczne danie na obiad, dobre na każdą okazję. Smażone udka z dodatkiem pieczarek, duszone w białym winie.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 500 g udek kurczaka
- 2 cebule
- 150 g pieczarek
- 1 szklanka białego wina
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Czosnek obrać i pokroić wzdłuż na 3-4 kawałki. W udkach zrobić małe nacięcia i powtykać w nie czosnek.
2Udka ułożyć na patelni (nie trzeba dodawać oleju, wystarczy poczekać, aż tłuszcz wytopi się z udek). Podsmażać przez 5 minut z każdej strony.
3Przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć przez 15-20 minut, od czasu do czasu odwracając. (Jeśli z udek nie wytopiło się dość tłuszczu można dodać olej.)
4Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki na ćwiartki. Ułożyć dookoła kurczaka. Podsmażać bez przykrycia przez 5 minut, aż cebula będzie rumiana.
5Dodać sól, pieprz i wino, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
6Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób