Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Bajecznie proste i błyskawiczne danie na obiad, dobre na każdą okazję. Smażone udka z dodatkiem pieczarek, duszone w białym winie.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 150 g pieczarek
  • 1 szklanka białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Czosnek obrać i pokroić wzdłuż na 3-4 kawałki. W udkach zrobić małe nacięcia i powtykać w nie czosnek.

2Udka ułożyć na patelni (nie trzeba dodawać oleju, wystarczy poczekać, aż tłuszcz wytopi się z udek). Podsmażać przez 5 minut z każdej strony.

3Przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć przez 15-20 minut, od czasu do czasu odwracając. (Jeśli z udek nie wytopiło się dość tłuszczu można dodać olej.)

4Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki na ćwiartki. Ułożyć dookoła kurczaka. Podsmażać bez przykrycia przez 5 minut, aż cebula będzie rumiana.

5Dodać sól, pieprz i wino, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut.

6Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób