Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Oryginalna receptura na pożywne płatki śniadaniowe została stworzona w 1906 roku przez doktora Bircher-Bennera w jego klinice w Zurychu. Po namoczeniu (w tym przypadku w mleku) płatki są bardziej lekkostrawne, a także łatwiejsze do spożycia. Można je jadać nie tylko na śniadanie.

Składniki:

  • 115 g płatków owsianych
  • 115 g sułtanek
  • 250 ml chudego mleka
  • 1 twarde jabłko deserowe
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 30 g orzechów laskowych, grubo posiekanych

Przygotowanie:

1Zalać płatki owsiane i sułtanki mlekiem w dużej misce. Starannie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

2Następnego dnia, tuż przed podaniem płatków, utrzeć jabłko i wymieszać je z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.

3Dodać orzechy, pestki dyni oraz sezam do namoczonych płatków i wymieszać. Dodać jabłko i truskawki.

4Przed podaniem rozłożyć musli do 4 miseczek. Ułożyć na każdej porcji łyżkę jogurtu i skropić miodem.

Porcja dla:

4 osób