Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Oryginalna receptura na pożywne płatki śniadaniowe została stworzona w 1906 roku przez doktora Bircher-Bennera w jego klinice w Zurychu. Po namoczeniu (w tym przypadku w mleku) płatki są bardziej lekkostrawne, a także łatwiejsze do spożycia. Można je jadać nie tylko na śniadanie.
Składniki:
- 115 g płatków owsianych
- 115 g sułtanek
- 250 ml chudego mleka
- 1 twarde jabłko deserowe
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 30 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
Przygotowanie:
1Zalać płatki owsiane i sułtanki mlekiem w dużej misce. Starannie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
2Następnego dnia, tuż przed podaniem płatków, utrzeć jabłko i wymieszać je z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
3Dodać orzechy, pestki dyni oraz sezam do namoczonych płatków i wymieszać. Dodać jabłko i truskawki.
4Przed podaniem rozłożyć musli do 4 miseczek. Ułożyć na każdej porcji łyżkę jogurtu i skropić miodem.
Porcja dla:
4 osób