Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Chrupiące serowe paluszki smakują wyśmienicie, gdy są świeże i jeszcze lekko ciepłe. Sporządza się je z mąki pełnoziarnistej i zwykłej oraz dodatkowo wzbogaca żółtkami jaj i doprawia świeżo startym parmezanem. Dzięki temu paluszki są sycącą, a jednocześnie dość lekką przekąską.

Składniki:

  • 85 g mąki pełnoziarnistej, najlepiej grubo mielonej
  • 85 g białej mąki i trochę do podsypania blatu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 45 g masła
  • 45 g parmezanu, świeżo startego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przesiać do miski obie mąki i sól, wsypać również otręby, które pozostały na sitku. Rozetrzeć masło tak, aby masa przypominała drobne okruchy chleba, dodać parmezan i wymieszać.

2Roztrzepać jajko z mlekiem. Odlać łyżeczkę, a resztę wlać do suchych składników, żeby powstało twarde ciasto. Zagniatać je na oprószonym mąką blacie przez kilka sekund, aż będzie gładkie.

3Posypać oprószony mąką blat papryką, rozwałkować ciasto, aby powstał kwadrat o boku 20 cm. Wyrównać go, odcinając brzegi. Posmarować ciasto resztą jajka, posypać ziarnami sezamu, a następnie przeciąć na pół i pokroić na paski o długości 10 cm i szerokości 1 cm.

4Poskręcać paluszki i ułożyć na szerokim arkuszu papieru do pieczenia rozłożonym na pergaminie do pieczenia. Delikatnie docisnąć końcówki, żeby się nie rozkręciły.

5Piec 15 minut, aż paluszki przyrumienią się i będą chrupiące. Pozostawić na papierze do pieczenia przez kilka minut do ostygnięcia. Podawać ciepłe lub przełożyć na metalową kratkę, żeby całkowicie wystygły. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

Porcja dla:

40 osób