20 min.
40 min.
60 min.
Tradycyjny hiszpański pieczony pieróg, podawany o dowolnej porze dnia i w dowolnych okolicznościach, faszerowany papryką, pomidorami i tuńczykiem. Zobacz nasz przepis video z tym daniem!
Składniki:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 500 g pomidorów z puszki, posiekanych
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać papryki i smażyć przez 5 minut. Dodać pomidory, posolić do smaku, zamieszać, przykryć i dusić przez 10 minut.
3Dodać tuńczyka i jajko na twardo, wymieszać. Odstawić.
4Najlepiej aby ciasto było schłodzone, wtedy łatwiej będzie nim operować. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Na środek nałożyć prostokąt z farszu, zostawiając 4-5 cm wolne od brzegu. Zawinąć brzegi ciasta na farsz.
5Drugi płat ciasta ponakłuwać i przykryć nim farsz. Odkroić nadmiar ciasta, zlepić brzegi i udekorować wierzch pieroga ścinkami. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środku zrobić nożem dziurkę przez którą będzie uciekać para.
6Piec na środkowej półce piekarnika przez 20 minut.
Porcja dla:
8 osób