Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Małe, puszyste naleśniki na każdą porę dnia. Ja zazwyczaj podaję je na podwieczorek. Najlepiej smakują jak je się je bez żadnych dodatków, chociaż z syropem klonowym wspaniale grają 😉
Składniki:
- 150 g (1szklanka) mąki
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj.
2Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
3Patelnię natrzyj małą ilością oleju.
4Kiedy patelnia się nagrzeje, wylewaj na nią ciasto w małych ilościach, aby placuszki były małe. Smaż z każdej strony ok. 1,5 minuty (aż się zarumienią).
5Placuszki zostaw do wystygnięcia i podawaj polane syropem klonowym lub bez dodatków.
Porcja dla:
4 osób