Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Małe, puszyste naleśniki na każdą porę dnia. Ja zazwyczaj podaję je na podwieczorek. Najlepiej smakują jak je się je bez żadnych dodatków, chociaż z syropem klonowym wspaniale grają 😉

Składniki:

  • 150 g (1szklanka) mąki
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj.

2Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

3Patelnię natrzyj małą ilością oleju.

4Kiedy patelnia się nagrzeje, wylewaj na nią ciasto w małych ilościach, aby placuszki były małe. Smaż z każdej strony ok. 1,5 minuty (aż się zarumienią).

5Placuszki zostaw do wystygnięcia i podawaj polane syropem klonowym lub bez dodatków.

Porcja dla:

4 osób