Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Przygotowuję te małże już od jakiegoś czasu, bo bardzo mi smakują. Często gotuję je na specjalne okazje, kiedy chcę zaimponować gościom. Są pyszne i bardzo oryginalne. Zostawiam małże w muszlach, bo wtedy wyglądają ładniej. Zwykle liczę po 3 małże na osobę.
Składniki:
- 1 kg oczyszczonych małży
- 1 bouquet garni (bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku)
- 50 ml świeżego soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 50 ml wytrawnego białego wina
Przygotowanie:
1Małże gotować w garnku z białym winem i bukietem ziół przez 5minut na średnim ogniu.
2Wyrzucić małże, które się nie otworzyły.
3Otworzyć małże, wyjąć je z muszli i przełożyć do miski. Dodać sok pomarańczowy i cynamon. Zachować muszle, bo w nich będą podane małże. Wstawić małże na 15 minut do lodówki.
4Ułożyć małże w muszlach na półmisku. Podawać schłodzone.
Porcja dla:
8 osób