Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
25 min.

Przygotowuję te małże już od jakiegoś czasu, bo bardzo mi smakują. Często gotuję je na specjalne okazje, kiedy chcę zaimponować gościom. Są pyszne i bardzo oryginalne. Zostawiam małże w muszlach, bo wtedy wyglądają ładniej. Zwykle liczę po 3 małże na osobę.

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych małży
  • 1 bouquet garni (bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku)
  • 50 ml świeżego soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 50 ml wytrawnego białego wina

Przygotowanie:

1Małże gotować w garnku z białym winem i bukietem ziół przez 5minut na średnim ogniu.

2Wyrzucić małże, które się nie otworzyły.

3Otworzyć małże, wyjąć je z muszli i przełożyć do miski. Dodać sok pomarańczowy i cynamon. Zachować muszle, bo w nich będą podane małże. Wstawić małże na 15 minut do lodówki.

4Ułożyć małże w muszlach na półmisku. Podawać schłodzone.

Porcja dla:

8 osób