Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Niestety zanika tradycja robienia kompotów, bo w każdym sklepie na półce stoją kartony soków i słodkich napojów. Ja jednak każdego roku robię chociaż kilka słoiczków kompotu z agrestu, bo znakomicie pomaga na zbicie wysokiej temperatury bez używania tabletek.
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 150 g truskawek
Przygotowanie:
1Agrest dokładnie umyć, oczyścić z szypułek i korzonków. Ułożyć w słoikach wraz z kilkoma sztukami truskawek (to na „przełamanie smaku”).
2Wodę doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier i taką zalewę wlać do słoiczków. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 15 minut.
3Pasteryzacja: słoiczki ustawić w dużym garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości i gotować (na małym ogniu) od momentu wrzenia przez 15 minut.
Porcja dla:
8 osób