Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Moja wersja papryki nadziewanej ryżem i mięsem mielonym, gotowanej w sosie śmietanowo-pomidorowym. Zawsze smakuje!

Składniki:

  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego (drobiowo-wieprzowego)
  • 1 cebula, posiekana
  • 125 g ryżu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg białej papryki

Przygotowanie:

1Ryż ugotować na półmiękko, odcedzić.

2Mięso wymieszać z cebulą i ugotowanym ryżem. Doprawić solą i pieprzem.

3Z papryk odkroić górną część, oczyścić z gniazd nasiennych i włożyć do środka farsz. Ustawić jedna koło drugiej w garnku, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez 30-40 minut.

4Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać koncentrat pomidorowy (zamiast koncentratu można dodać 2 łyżki ketchupu).

5Mąkę rozmieszać z zimną wodą, dodać śmietanę i rozprowadzić na gładko. Odlać chochelkę wody z gotującej się papryki, wymieszać ze śmietaną. Sos dodać na patelnię i wymieszać z cebulą i koncentratem. Zalać papryki w garnku i gotować jeszcze przez 5 minut.

Porcja dla:

6 osób