Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
1510 min.

Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. To potrawa, która sprawdzi się nie tylko od święta, a w lodówce można je przechowywać nawet 2-3 tygodnie.

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych (matiasy)
  • 2 średnie cebule
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

1Filety wymoczyć w mleku przez ok. godzinę, następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić na kawałki.

2Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Dodać przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą, majerankiem i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dolać resztę oleju. Poddusić kilka minut i wystudzić.

3Układać w słoiku warstwami kawałki filetów i przekładać sosem. Zakręcony słoik schować na co najmniej dobę do lodówki.

Porcja dla:

6 osób