Czas przygotowania:
60 min.
60 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
1510 min.
1510 min.
Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. To potrawa, która sprawdzi się nie tylko od święta, a w lodówce można je przechowywać nawet 2-3 tygodnie.
Składniki:
- 1/2 kg filetów śledziowych (matiasy)
- 2 średnie cebule
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 500 ml mleka
- 50 ml oleju
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1Filety wymoczyć w mleku przez ok. godzinę, następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić na kawałki.
2Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Dodać przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą, majerankiem i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dolać resztę oleju. Poddusić kilka minut i wystudzić.
3Układać w słoiku warstwami kawałki filetów i przekładać sosem. Zakręcony słoik schować na co najmniej dobę do lodówki.
Porcja dla:
6 osób