Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Przepis na lekko pikantną marynowaną paprykę.

Składniki:

  • 4 średnie, twarde czerwone papryki
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki

Przygotowanie:

1Papryki myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych.

2Kroimy na 4-6 części w zależności od wielkości papryki.

3Przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy pokrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.

4Słoiczki wyparzamy gorącą wodą i na ich dnie układamy po 1-2 listki selera.

5Paprykę układamy ciasno do słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zakręcamy słoiki.

6Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garnku przez około 15 minut.

Porcja dla:

4 osób