Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Przepis na lekko pikantną marynowaną paprykę.
Składniki:
- 4 średnie, twarde czerwone papryki
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 6 ziarenek pieprzu
- 3 listki laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
Przygotowanie:
1Papryki myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych.
2Kroimy na 4-6 części w zależności od wielkości papryki.
3Przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy pokrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
4Słoiczki wyparzamy gorącą wodą i na ich dnie układamy po 1-2 listki selera.
5Paprykę układamy ciasno do słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zakręcamy słoiki.
6Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garnku przez około 15 minut.
Porcja dla:
4 osób