Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

To danie zasmakuje nawet najbardziej wymagającemu miłośnikowi curry. Soczystą polędwicę smaży się krótko z mnóstwem przypraw, pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, a charakterystyczny smak nadaje jej jogurt. Curry podawane z ryżem przyprawionym kardamonem to zdrowy i pożywny posiłek.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 150 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 400 g polędwicy wołowej, obranej z tłuszczu i pokrojonej w cienkie paseczki
  • 1,5 łyżeczki posiekanego korzenia imbiru w oleju, odsączonego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chili
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozprowadzona w 1 łyżce wody
  • 300 g naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 125 g świeżych liści szpinaku
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry i kilka liści w całości do przybrania

Przygotowanie:

1Podgrzać olej w dużym rondlu, dodać cebulę i pieczarki. Gotować 2 minuty na dużym ogniu, aż cebula zacznie zmieniać kolor.

2Dodać mięso, imbir, czosnek, chili, kolendrę, kardamon, kurkumę i gałkę muszkatołową. Smażyć 2 minuty, mieszając. Dodać pomidory razem z zalewą i rozprowadzoną w wodzie mąką kukurydzianą. Zagotować, ciągle mieszając. Dodać jogurt i miód. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 20 minut.

3Przygotować ryż. Do rondla wlać 450 ml zimnej wody i zagotować. Dodać ryż, laskę cynamonu i nasiona kardamonu. Doprowadzić do wrzenia, przykryć dokładnie i gotować 10 minut, aż ryż stanie się miękki. Odsączyć nadmiar wody i włożyć ryż z powrotem do garnka. Dodać sok z cytryny i trzymać pod przykryciem, aż curry będzie gotowe.

4Dodać do curry szpinak, sok z limonki i posiekaną kolendrę, poczekać, aż liście zmiękną w sosie. Podawać ułożone na ryżu, przybrane świeżymi liśćmi kolendry.

Porcja dla:

4 osób