Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszny wegetariański dip z kuchni arabskiej potocznie zwany baba ghanoush. Doskonały z pieczywem lub na przystawkę.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Bakłażana ponacinać w kilku miejscach i powtykać ząbki czosnku.

3Piec przez 35 minut, aż skórka bakłażana będzie mocno brązowa. Przestudzić, a następnie przekroić na pół i wydrążyć łyżką miąższ.

4Miąższ zmiksować z natką pietruszki i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

Porcja dla:

6 osób