Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pyszny wegetariański dip z kuchni arabskiej potocznie zwany baba ghanoush. Doskonały z pieczywem lub na przystawkę.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Bakłażana ponacinać w kilku miejscach i powtykać ząbki czosnku.
3Piec przez 35 minut, aż skórka bakłażana będzie mocno brązowa. Przestudzić, a następnie przekroić na pół i wydrążyć łyżką miąższ.
4Miąższ zmiksować z natką pietruszki i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Porcja dla:
6 osób