30 min.
15 min.
585 min.
Pyszne i proste bułeczki na każdą okazję – delikatne ciasto z maślano-pomarańczowym nadzieniem. Polecam!
Składniki:
- 3 łyżki suszonych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
- 115 g masła, pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki gorącego mleka
Przygotowanie:
1W miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut. W oddzielnej misce wymieszać masło z cukrem i solą. Dodać gorące mleko i mieszać, aż masło się stopi. Odstawić, aż przestygnie.
2Do mieszaniny z mleka dodać drożdże, jajka i mąkę, wymieszać, aby powstało kleiste ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do lodówki na 8 godzin albo całą noc.
3Ciasto wyjąć z lodówki na 2-2,5 godziny przed planowanym pieczeniem. Podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
4W misce wymieszać masło z cukrem i skórką pomarańczową. Rozsmarować na cieście i zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm. Przełożyć do natłuszczonej formy przekrojoną stroną do góry i odstawić do wyrośnięcia.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 205 stopni C. Piec przez 10-15 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
40 osób