Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
585 min.

Pyszne i proste bułeczki na każdą okazję – delikatne ciasto z maślano-pomarańczowym nadzieniem. Polecam!

Składniki:

  • 3 łyżki suszonych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
  • 115 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki gorącego mleka

Przygotowanie:

1W miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut. W oddzielnej misce wymieszać masło z cukrem i solą. Dodać gorące mleko i mieszać, aż masło się stopi. Odstawić, aż przestygnie.

2Do mieszaniny z mleka dodać drożdże, jajka i mąkę, wymieszać, aby powstało kleiste ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do lodówki na 8 godzin albo całą noc.

3Ciasto wyjąć z lodówki na 2-2,5 godziny przed planowanym pieczeniem. Podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.

4W misce wymieszać masło z cukrem i skórką pomarańczową. Rozsmarować na cieście i zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm. Przełożyć do natłuszczonej formy przekrojoną stroną do góry i odstawić do wyrośnięcia.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 205 stopni C. Piec przez 10-15 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

40 osób