Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
27 min.

Sos teriyaki nadaje tym szaszłykom azjatycki charakter. Są łatwe i szybkie, choć smakują lepiej, jeśli poleżą w marynacie przez 2-3 godziny.

Składniki:

  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w płatkach
  • 350 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w kostkę wielkości 2,5 cm

Przygotowanie:

1W średnim naczyniu wymieszać sos teriyaki z octem winnym, olejem, cukrem i ostrą papryką. Włożyć do marynaty pokrojone kawałki polędwiczek i dobrze wymieszać.

2Rozgrzać grill do wysokiej temperatury i lekko posmarować ruszt olejem.

3Nabić mięso na 4 szpikulce. Położyć szaszłyki na przygotowanym grillu, piec około 10 do 12 minut, często obracając i smarując marynatą.

Porcja dla:

4 osób