Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
590 min.

Bardzo smaczny i wartościowy pasztet, doskonały w diecie wegetariańskiej i dla cukrzyków. Ryż, fasola, warzywa i zioła.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki fasoli, namoczonej na noc
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule

Przygotowanie:

1Ryż i fasolę ugotować do miękkości. Zmielić.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremkę.

3Jarzyny zetrzeć na tarce i poddusić na 2 łyżkach oleju.

4Na suchej patelni uprażyć kolendrę i kminek, zmielić.

5Ryż z fasolą wymieszać z jarzynami i przyprawami na jednolitą masę.

6Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wierzch posmarować olejem. Piec przez około 60 minut.

Porcja dla:

6 osób