Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pyszna alternatywa dla klasycznego pesto z bazylii, czyli delikatne w smaku pesto z dyni. Bardzo dobre do kanapek i do makaronów.

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę, upieczonej dyni (około 500 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka drobno startego permezanu
  • 3/4 szklanki zrumienionych na suchej patelni orzeszków pinii, pestek dyni i orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Dynię opłukać i pokroić nie obierając ze skóry w średnią kostkę, piec na pergaminie 25 minut w rozgrzanym piekarniku aż będzie miękka (ok. 20 minut).

3Ostudzoną dynię obrać ze skóry, włożyć do blendera, dodać oliwę, tarty parmezan, uprażone orzeszki i pestki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

4Miksować przez 7 minut.

Porcja dla:

3 osób