Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Pyszna alternatywa dla klasycznego pesto z bazylii, czyli delikatne w smaku pesto z dyni. Bardzo dobre do kanapek i do makaronów.
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę, upieczonej dyni (około 500 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka drobno startego permezanu
- 3/4 szklanki zrumienionych na suchej patelni orzeszków pinii, pestek dyni i orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Dynię opłukać i pokroić nie obierając ze skóry w średnią kostkę, piec na pergaminie 25 minut w rozgrzanym piekarniku aż będzie miękka (ok. 20 minut).
3Ostudzoną dynię obrać ze skóry, włożyć do blendera, dodać oliwę, tarty parmezan, uprażone orzeszki i pestki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
4Miksować przez 7 minut.
Porcja dla:
3 osób