Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Pikantne danie z lucjana czerwonego z patelni. Można go zastąpić flądrą lub solą i upiec w piekarniku.

Składniki:

  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie:

1Na dużym arkuszu papieru do pieczenia wymieszać paprykę z pieprzem cayenne, pieprzem czarnym, cebulą granulowaną, tymiankiem, bazylią, czosnkiem granulowanym i oregano.

2W małym garnku, na średnim ogniu, stopić masło lub margarynę z olejem. Posmarować obie strony filetów z lucjana mieszaniną masła, a pozostałą część mieszaniny odstawić. Posypać obie strony filetów mieszanką przypraw.

3Na dużym ogniu rozgrzać dużą żeliwną patelnię, aż kropla wody będzie na niej skwierczeć. Jedną stronę filetów skropić połową mieszanki masła i oleju. Włożyć filety na patelnię, stroną skropioną masłem w dół. Smażyć na dużym ogniu, aż ryba będzie porządnie przysmażona (około 5 minut). Skropić filety pozostałą częścią mieszanki z masłem, a następnie odwrócić je na drugą stronę. Smażyć, aż ryba będzie równomiernie przysmażona, a mięso da się łatwo rozdzielać widelcem (około 5 minut). Doprawić do smaku solą.

Porcja dla:

6 osób