Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
80 min.

Łopatka jagnięca z nadzieniem z kopru włoskiego, borowików, orzechów i ziół, pieczona z ziemniakami – idealny obiad!

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 kromka francuskiego chleba
  • 20 g masła
  • 1 mała bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
  • 100 g borowików, oczyszczonych i posiekanych
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 240 C. Namoczyć chleb w ciepłym mleku.

2W patelni na średnim ogniu stopić masło. Dodać fenkuł pokrojony w plasterki i smażyć przez 5 minut. Przełożyć do miski, dodać grzyby, chleb, czosnek, jajko, orzechy i zioła.

3Naciąć łopatkę jagnięcą, aby powstała kieszeń.

4Napełnić kieszeń farszem i owinąć łopatkę plastrami szynki. Zabezpieczyć całość wykałaczkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

5Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C. Piec jeszcze przez 35-40 minut, wkoło mięsa ułożyć ziemniaki. Po upływie 15 minut dodać łyżeczkę wody.

6Podawać z zieloną fasolką lub z groszkiem.

Porcja dla:

6 osób