30 min.
50 min.
80 min.
Łopatka jagnięca z nadzieniem z kopru włoskiego, borowików, orzechów i ziół, pieczona z ziemniakami – idealny obiad!
Składniki:
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 kromka francuskiego chleba
- 20 g masła
- 1 mała bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
- 100 g borowików, oczyszczonych i posiekanych
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 240 C. Namoczyć chleb w ciepłym mleku.
2W patelni na średnim ogniu stopić masło. Dodać fenkuł pokrojony w plasterki i smażyć przez 5 minut. Przełożyć do miski, dodać grzyby, chleb, czosnek, jajko, orzechy i zioła.
3Naciąć łopatkę jagnięcą, aby powstała kieszeń.
4Napełnić kieszeń farszem i owinąć łopatkę plastrami szynki. Zabezpieczyć całość wykałaczkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
5Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C. Piec jeszcze przez 35-40 minut, wkoło mięsa ułożyć ziemniaki. Po upływie 15 minut dodać łyżeczkę wody.
6Podawać z zieloną fasolką lub z groszkiem.
Porcja dla:
6 osób