Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Polędwica wołowa odpowiednio przyrządzona to smaczne i bardzo soczyste mięso. W mojej wersji duszona ze śliwkami w białym winie. Polecam!

Składniki:

  • 1 polędwica wołowa
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka białego wina
  • 100 g suszonych śliwek
  • 150 g śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Polędwicę opłukać i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko rozbić.

2Na głębokiej patelni rozgrzać masło i olej, obsmażyć plastry wołowiny z obu stron na rumiano. Dodać wino i śliwki, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 40 minut.

3Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dusić przez kolejne 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Porcja dla:

4 osób