Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Polędwica wołowa odpowiednio przyrządzona to smaczne i bardzo soczyste mięso. W mojej wersji duszona ze śliwkami w białym winie. Polecam!
Składniki:
- 1 polędwica wołowa
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka białego wina
- 100 g suszonych śliwek
- 150 g śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Polędwicę opłukać i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko rozbić.
2Na głębokiej patelni rozgrzać masło i olej, obsmażyć plastry wołowiny z obu stron na rumiano. Dodać wino i śliwki, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 40 minut.
3Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dusić przez kolejne 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Porcja dla:
4 osób