Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Szybki i ciekawy obiad: przepyszne placki z dyni z jogurtem i prażonymi pestkami dyni. Smacznie, zdrowo i…ekspresowo :))

Składniki:

  • 2 szklanki dyni startej na tarce o dużych oczkach
  • 1 jajko
  • 1 mały ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • opcjonalne 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1Do startej dyni wbijamy jajko, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, mieszając dosypujemy mąkę i mieszamy całość na gładką masę. (Opcjonalnie można teraz dodać sodę.)

2Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry, i znowu mieszamy całość.

33 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy dużą łyżką naszą masę dyniową formując placuszki.

4Obsmażamy z dwóch stron do zarumienienia.

5Pestki z dyni prażymy na suchej patelni.

6Placki dyniowe polewamy jogurtem i posypujemy prażonymi pestkami z dyni.

Porcja dla:

8 osób