Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Szybki i ciekawy obiad: przepyszne placki z dyni z jogurtem i prażonymi pestkami dyni. Smacznie, zdrowo i…ekspresowo :))
Składniki:
- 2 szklanki dyni startej na tarce o dużych oczkach
- 1 jajko
- 1 mały ząbek czosnku, wyciśnięty
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- opcjonalne 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1Do startej dyni wbijamy jajko, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, mieszając dosypujemy mąkę i mieszamy całość na gładką masę. (Opcjonalnie można teraz dodać sodę.)
2Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry, i znowu mieszamy całość.
33 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy dużą łyżką naszą masę dyniową formując placuszki.
4Obsmażamy z dwóch stron do zarumienienia.
5Pestki z dyni prażymy na suchej patelni.
6Placki dyniowe polewamy jogurtem i posypujemy prażonymi pestkami z dyni.
Porcja dla:
8 osób