Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Bardzo prosty przepis na wołowinę, którą pieczemy pokrojoną w plastry, z cebulą i żółtym serem w sosie ze śmietany i mleka. Jest niesamowicie miękka i rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (np. rumsztyk)
  • 125 ml śmietanki (48%)
  • 125 ml mleka
  • 150 g żółtego sera (np. gouda)
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 170-180°C.

2Pokroić mięso w grube plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pokroić cebulę w piórka i ułożyć na mięsie. Oprószyć solą i pieprzem.

3Wymieszać mleko ze śmietaną i polać mięso. Na koniec posypać startym serem. Piec przez 1,5 godziny.

Porcja dla:

8 osób