Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
105 min.
105 min.
Bardzo prosty przepis na wołowinę, którą pieczemy pokrojoną w plastry, z cebulą i żółtym serem w sosie ze śmietany i mleka. Jest niesamowicie miękka i rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 1 kg wołowiny (np. rumsztyk)
- 125 ml śmietanki (48%)
- 125 ml mleka
- 150 g żółtego sera (np. gouda)
- 1 cebula
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 170-180°C.
2Pokroić mięso w grube plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pokroić cebulę w piórka i ułożyć na mięsie. Oprószyć solą i pieprzem.
3Wymieszać mleko ze śmietaną i polać mięso. Na koniec posypać startym serem. Piec przez 1,5 godziny.
Porcja dla:
8 osób