15 min.
15 min.
30 min.
Curry z dyni, wegetariańskie, bez laktozy i bezglutenowe. Pochodzi ze Sri Lanki i jest po prostu przepyszne. Najlepiej podawać ze świeżo ugotowanym ryżem basmati. Przepis można spokojnie podwoić lub potroić.
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 3 szklanki wody
- 1 kg zielonej dyni (lub zwykłej)
- 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka liści curry
- 2 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1100 g wiórków kokosowych zalać 1 szklanką wody, zmiksować i przecedzić – powstanie gęste mleczko kokosowe.
2Pozostałe 100 g wiórków zmiksować z 2 szklankami wody – powstanie rzadkie mleczko kokosowe.
3Dynię umyć, ale nie obierać. Obrać trzeba tylko zwykłą dynię olbrzymią, bo ma za grubą skórę. Pokroić w dość duże kawałki (ok. 3-4 cm).
4Wrzucić dynię do dużego garnka i dodać wszystkie przyprawy. Potrząsać garnkiem (nie mieszać!) aby przyprawy opadły na samo dno.
5Zalać 2 szklankami rzadkiego mleczka kokosowego i wstawić na duży ogień, bez przykrycia. Gotować 10-15 minut, aż dynia zmięknie (ale nie będzie się rozpadać) i lekko przemieszać 2-3 razy drewnianą łyżką.
6Dodać 1 szklankę gęstego mleczka kokosowego i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Porcja dla:
4 osób