Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Curry z dyni, wegetariańskie, bez laktozy i bezglutenowe. Pochodzi ze Sri Lanki i jest po prostu przepyszne. Najlepiej podawać ze świeżo ugotowanym ryżem basmati. Przepis można spokojnie podwoić lub potroić.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 szklanki wody
  • 1 kg zielonej dyni (lub zwykłej)
  • 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżka liści curry
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1100 g wiórków kokosowych zalać 1 szklanką wody, zmiksować i przecedzić – powstanie gęste mleczko kokosowe.

2Pozostałe 100 g wiórków zmiksować z 2 szklankami wody – powstanie rzadkie mleczko kokosowe.

3Dynię umyć, ale nie obierać. Obrać trzeba tylko zwykłą dynię olbrzymią, bo ma za grubą skórę. Pokroić w dość duże kawałki (ok. 3-4 cm).

4Wrzucić dynię do dużego garnka i dodać wszystkie przyprawy. Potrząsać garnkiem (nie mieszać!) aby przyprawy opadły na samo dno.

5Zalać 2 szklankami rzadkiego mleczka kokosowego i wstawić na duży ogień, bez przykrycia. Gotować 10-15 minut, aż dynia zmięknie (ale nie będzie się rozpadać) i lekko przemieszać 2-3 razy drewnianą łyżką.

6Dodać 1 szklankę gęstego mleczka kokosowego i gotować jeszcze 2-3 minuty.

Porcja dla:

4 osób