Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Uwielbiam smażonego kurczaka, ale dość to czasochłonne i dużo babrania! Dlatego wymyśliłam taki sposób – udka panieruję, a potem piekę. Pycha!

Składniki:

  • 12 udek kurczaka
  • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki (120 g) bułki tartej wymieszanej z włoską przyprawą
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą, a w miseczce roztrzepać jajko.

3Udka kurczaka obtaczać w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce.

4Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Ułożyć udka kurczaka i posypać papryką.

5Piec przez 30 minut, następnie odwrócić udka na drugą stronę i piec przez kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, odsączyć na ręczniku papierowym i podawać.

Porcja dla:

6 osób