Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Uwielbiam smażonego kurczaka, ale dość to czasochłonne i dużo babrania! Dlatego wymyśliłam taki sposób – udka panieruję, a potem piekę. Pycha!
Składniki:
- 12 udek kurczaka
- 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki (120 g) bułki tartej wymieszanej z włoską przyprawą
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
2Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą, a w miseczce roztrzepać jajko.
3Udka kurczaka obtaczać w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce.
4Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Ułożyć udka kurczaka i posypać papryką.
5Piec przez 30 minut, następnie odwrócić udka na drugą stronę i piec przez kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, odsączyć na ręczniku papierowym i podawać.
Porcja dla:
6 osób