15 min.
15 min.
30 min.
Kiedy w sklepach pojawią się kurki, robię tę jajecznicę. Przepis jest bardzo prosty, klasyczny. Moim zdaniem nie potrzeba dodawać zbędnych elementów, bo smak kurek broni się sam!
Składniki:
- 2 garście kurek
- 1 łyżka masła
- pieprz do smaku
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki śmietany
Przygotowanie:
1Kurki oczyścić – NIE MYĆ! Najlepiej oczyścić je z paproszków i z ziemi pędzelkiem. Pokroić na mniejsze kawałki.
2Na patelni stopić masło na średnim ogniu i na gorące wrzucić kurki. Doprawić pieprzem. Smażyć przez kilka minut, aż będą miękkie i rumiane, ale nadal jędrne.
3W międzyczasie w miseczce roztrzepać jajka. Nie solić! (Sól sprawia, że jajka zmieniają konsystencję! Posolić można dopiero jajka, które się ścięły.)
4Dodać jajka do podsmażonych grzybów i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aby jajka się lekko ścięły. Nie można smażyć jajek na zbyt dużym ogniu, bo będą suche.
5Dodać śmietanę, wymieszać i lekko posolić całość.
6Podawać na tostach z białego lub ciemnego pieczywa.
Porcja dla:
1 osoby