Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Kiedy w sklepach pojawią się kurki, robię tę jajecznicę. Przepis jest bardzo prosty, klasyczny. Moim zdaniem nie potrzeba dodawać zbędnych elementów, bo smak kurek broni się sam!

Składniki:

  • 2 garście kurek
  • 1 łyżka masła
  • pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki śmietany

Przygotowanie:

1Kurki oczyścić – NIE MYĆ! Najlepiej oczyścić je z paproszków i z ziemi pędzelkiem. Pokroić na mniejsze kawałki.

2Na patelni stopić masło na średnim ogniu i na gorące wrzucić kurki. Doprawić pieprzem. Smażyć przez kilka minut, aż będą miękkie i rumiane, ale nadal jędrne.

3W międzyczasie w miseczce roztrzepać jajka. Nie solić! (Sól sprawia, że jajka zmieniają konsystencję! Posolić można dopiero jajka, które się ścięły.)

4Dodać jajka do podsmażonych grzybów i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aby jajka się lekko ścięły. Nie można smażyć jajek na zbyt dużym ogniu, bo będą suche.

5Dodać śmietanę, wymieszać i lekko posolić całość.

6Podawać na tostach z białego lub ciemnego pieczywa.

Porcja dla:

1 osoby