Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Tanie i proste danie, ale najpyszniejsze! Nie ma to jak ziemniaki z boczkiem i śmietaną. Do tego mizeria i obiad na lato gotowy!
Składniki:
- 2 duże ziemniaki do pieczenia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 2 plastry boczku
- 4 gałązki szczypiorku
- 150 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Ziemniaki umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem i posmarować oliwą.
2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Włożyć ziemniaki na środkową półkę i piec przez 60-75 minut, aż będą miękkie.
3Za pomocą nożyczek kuchennych pokroić szczypiorek na ręcznik papierowy. Odstawić.
4Boczek podsmażyć na patelni grillowej, a następnie pociąć na małe kawałki za pomocą nożyczek kuchennych.
5Upieczone ziemniaki lekko przestudzić i naciąć z wierzchu na krzyż. Na ziemniaki nałożyć trochę kwaśnej śmietany i posypać boczkiem. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Porcja dla:
2 osób