Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Tanie i proste danie, ale najpyszniejsze! Nie ma to jak ziemniaki z boczkiem i śmietaną. Do tego mizeria i obiad na lato gotowy!

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki do pieczenia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 2 plastry boczku
  • 4 gałązki szczypiorku
  • 150 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Ziemniaki umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem i posmarować oliwą.

2Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Włożyć ziemniaki na środkową półkę i piec przez 60-75 minut, aż będą miękkie.

3Za pomocą nożyczek kuchennych pokroić szczypiorek na ręcznik papierowy. Odstawić.

4Boczek podsmażyć na patelni grillowej, a następnie pociąć na małe kawałki za pomocą nożyczek kuchennych.

5Upieczone ziemniaki lekko przestudzić i naciąć z wierzchu na krzyż. Na ziemniaki nałożyć trochę kwaśnej śmietany i posypać boczkiem. Na koniec posypać szczypiorkiem.

Porcja dla:

2 osób