10 min.
20 min.
30 min.
Klasyczne meksykańskie danie: paski marynowanego mięsa, papryka i cebula. Najlepiej smakuje prosto z grilla. Nadaje się na rodzinny obiad i na elegancką kolację dla gości.
Składniki:
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżeczka chili
- ¾ łyżeczki suszonego oregano
- ¾ łyżeczki mielonej kolendry
- czarny pieprz
- 350 g polędwicy wołowej, okrojonej z tłuszczu
Przygotowanie:
1Wymieszać sok z limonki, chili, mieloną kolendrę i pieprz w średniej wielkości naczyniu.
2Włożyć mięso do płytkiej miseczki, polać 2 łyżkami mieszanki soku i przypraw. Obrócić, aby pokryło się nią z obu stron. Odstawić na czas grillowania warzyw.
3Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Spryskać ruszt olejem w aerozolu albo rozprowadzić po nim trochę oliwy z oliwek. Ułożyć na ruszcie cebulę i paprykę (skórką do góry). Opiekać 10 minut, aż papryka się przypiecze, a cebula zrumieni. Wyjąć z opiekacza, odstawić. Kiedy warzywa ostygną na tyle, że będzie można wziąć je do ręki, obrać paprykę ze skórki i pokroić w grube plastry. Wrzucić warzywa do pozostałej mieszanki soku z przyprawami, dodać świeżą kolendrę. Wstrząsnąć, aby wszystko się wymieszało.
4Opiekać mięso przez 4 minuty z każdej strony (może być mocniej upieczone lub lekko krwiste). Odstawić na 5 minut, potem pokroić w cienkie plastry. Tortille opiekać po 15 sekund z każdej strony, aż lekko się zrumienią.
5Pokrojone mięso, warzywa, sałatę, jogurt i tortille ułożyć na półmiskach lub talerzach – każdy sam zawinie swoją tortillę.
Porcja dla:
4 osób