Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Klasyczne meksykańskie danie: paski marynowanego mięsa, papryka i cebula. Najlepiej smakuje prosto z grilla. Nadaje się na rodzinny obiad i na elegancką kolację dla gości.

Składniki:

  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżeczka chili
  • ¾ łyżeczki suszonego oregano
  • ¾ łyżeczki mielonej kolendry
  • czarny pieprz
  • 350 g polędwicy wołowej, okrojonej z tłuszczu

Przygotowanie:

1Wymieszać sok z limonki, chili, mieloną kolendrę i pieprz w średniej wielkości naczyniu.

2Włożyć mięso do płytkiej miseczki, polać 2 łyżkami mieszanki soku i przypraw. Obrócić, aby pokryło się nią z obu stron. Odstawić na czas grillowania warzyw.

3Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Spryskać ruszt olejem w aerozolu albo rozprowadzić po nim trochę oliwy z oliwek. Ułożyć na ruszcie cebulę i paprykę (skórką do góry). Opiekać 10 minut, aż papryka się przypiecze, a cebula zrumieni. Wyjąć z opiekacza, odstawić. Kiedy warzywa ostygną na tyle, że będzie można wziąć je do ręki, obrać paprykę ze skórki i pokroić w grube plastry. Wrzucić warzywa do pozostałej mieszanki soku z przyprawami, dodać świeżą kolendrę. Wstrząsnąć, aby wszystko się wymieszało.

4Opiekać mięso przez 4 minuty z każdej strony (może być mocniej upieczone lub lekko krwiste). Odstawić na 5 minut, potem pokroić w cienkie plastry. Tortille opiekać po 15 sekund z każdej strony, aż lekko się zrumienią.

5Pokrojone mięso, warzywa, sałatę, jogurt i tortille ułożyć na półmiskach lub talerzach – każdy sam zawinie swoją tortillę.

Porcja dla:

4 osób