30 min.
230 min.
290 min.
Ten indyk jest soczysty, delikatny i pełen smaku. Sekretem jest masło ziołowe. Wciera się je przed pieczeniem pod skórę indyka. Podawać na wyjątkowy obiad niedzielny lub w czasie Świąt.
Składniki:
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego, drobno posiekanego)
- 1 łyżeczka suszonej szałwii (lub 1 łyżka świeżej, drobno posiekanej)
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu (lub 1 łyżka świeżego)
- sól
- 1 indyk (7kg) gotowy do pieczenia
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
1Wymieszać wszystkie składniki na masło ziołowe; odstawić.
2Rozgrzać piekarnik do 220 C.
3Opłukać indyka pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i od środka.
4Delikatnie poluzować skórę na piersiach indyka, tak daleko, jak tylko jest to możliwe, starając się jej nie rozrywać – najlepiej zrobić to wsuwając palce pod skórę i przesuwając je. Gdy cała skóra będzie już luźna, włożyć pod nią dwie trzecie masła ziołowego.
5Nogi i skrzydła związać razem za pomocą sznurka kuchennego, aby były związane jak najciaśniej do korpusu – wówczas nie obeschną.
6Ułożyć indyka piersią do góry w brytfance do pieczenia i przykryć luźno folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C. Piec przez 3 godziny.
7Zdjąć folię. Indyka posmarować pozostałym masłem ziołowym, a następnie piec jeszcze przez 45 minut, polewając od czasu do czasu sosem z dna brytfanki. Piec, aż temperatura mięsa osiągnie co najmniej 80 stopni C. Odstawić na 30 minut, przykrywając folią aluminiową, a następnie pokroić.
8W międzyczasie zebrać tłuszcz zgromadzony na sosie w brytfance. Przelać sos przez sito do małego rondelka i zagotować. W zależności od ilości sosu dodać 1-2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z odrobiną wody. Wymieszać, aby sos miał gładką konsystencję i podgrzewać, aż zgęstnieje. Podawać z indykiem.
Porcja dla:
10 osób