Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
230 min.
Całkowity czas:
290 min.

Ten indyk jest soczysty, delikatny i pełen smaku. Sekretem jest masło ziołowe. Wciera się je przed pieczeniem pod skórę indyka. Podawać na wyjątkowy obiad niedzielny lub w czasie Świąt.

Składniki:

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego, drobno posiekanego)
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii (lub 1 łyżka świeżej, drobno posiekanej)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu (lub 1 łyżka świeżego)
  • sól
  • 1 indyk (7kg) gotowy do pieczenia
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

1Wymieszać wszystkie składniki na masło ziołowe; odstawić.

2Rozgrzać piekarnik do 220 C.

3Opłukać indyka pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i od środka.

4Delikatnie poluzować skórę na piersiach indyka, tak daleko, jak tylko jest to możliwe, starając się jej nie rozrywać – najlepiej zrobić to wsuwając palce pod skórę i przesuwając je. Gdy cała skóra będzie już luźna, włożyć pod nią dwie trzecie masła ziołowego.

5Nogi i skrzydła związać razem za pomocą sznurka kuchennego, aby były związane jak najciaśniej do korpusu – wówczas nie obeschną.

6Ułożyć indyka piersią do góry w brytfance do pieczenia i przykryć luźno folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C. Piec przez 3 godziny.

7Zdjąć folię. Indyka posmarować pozostałym masłem ziołowym, a następnie piec jeszcze przez 45 minut, polewając od czasu do czasu sosem z dna brytfanki. Piec, aż temperatura mięsa osiągnie co najmniej 80 stopni C. Odstawić na 30 minut, przykrywając folią aluminiową, a następnie pokroić.

8W międzyczasie zebrać tłuszcz zgromadzony na sosie w brytfance. Przelać sos przez sito do małego rondelka i zagotować. W zależności od ilości sosu dodać 1-2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z odrobiną wody. Wymieszać, aby sos miał gładką konsystencję i podgrzewać, aż zgęstnieje. Podawać z indykiem.

Porcja dla:

10 osób