Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Na specjalne okazje przygotowuję dla swojej rodziny tego kurczaka. Jeśli uda mi się dostać – jet to kapłon, a jeśli nie – duży kurczak z hodowli organicznej jest równie dobry i łatwiej go kupić. Podawać z zielonymi warzywami i pieczonymi ziemniakami lub z frytkami. Najlepiej użyć specjalnej brytfanki z rusztem.
Składniki:
- 3 kg kapłon lub kurczak z hodowli organicznej
- 50 g miękkiego masła
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2Natrzeć kurczaka masłem i ułożyć na ruszcie w brytfance. Aby skórka była chrupiąca – wyjmować kurczaka z piekarnika co 30 minut i polewać wytopionymi sokami. Piec, aż soki będą klarowne – około 1,5 godziny.
Porcja dla:
8 osób