Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
95 min.

Na specjalne okazje przygotowuję dla swojej rodziny tego kurczaka. Jeśli uda mi się dostać – jet to kapłon, a jeśli nie – duży kurczak z hodowli organicznej jest równie dobry i łatwiej go kupić. Podawać z zielonymi warzywami i pieczonymi ziemniakami lub z frytkami. Najlepiej użyć specjalnej brytfanki z rusztem.

Składniki:

  • 3 kg kapłon lub kurczak z hodowli organicznej
  • 50 g miękkiego masła

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Natrzeć kurczaka masłem i ułożyć na ruszcie w brytfance. Aby skórka była chrupiąca – wyjmować kurczaka z piekarnika co 30 minut i polewać wytopionymi sokami. Piec, aż soki będą klarowne – około 1,5 godziny.

Porcja dla:

8 osób