Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Wspaniała propozycja inspirowana francuską kuchnią. Kruche ciasto wypełnione roztopionym serem brie. Cudownie miękkie i wykwintne. Pyszne z krakersami!

Składniki:

  • 1/2 opakowania (500 g) mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
  • 250 g (1 krążek) sera Brie
  • 25 g (1/4 szklanki) migdałów w płatkach

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić formę (najlepiej o średnicy 23 cm).

2Krążek sera przekroić w poprzek na pół, a połówki rozpłaszczyć. Ciastem wyłożyć formę. Połówkę sera ułożyć na cieście (rozkrojoną stroną do góry). Posypać migdałami. Następnie na warstwie migdałów położyć drugą połówkę sera, tym razem rozkrojoną stroną do dołu. Zawinąć brzegi ciasta wokół sera.

3Piec przez 15-20 minut. Odstawić na 5 minut do ostygnięcia.

Porcja dla:

9 osób