Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
65 min.

Łódeczki z cukinii napełnione ryżem, mieloną wołowiną i warzywami to pyszne i w pełni satysfakcjonujące danie. Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 150 g długoziarnistego ryżu
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 twarde pomidory, posiekane
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 375 g chudej mielonej wołowiny

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

2Przekroić cukinie na pół. Wybrać miękki miąższ, zostawiając 1 cm od skórki. Miąższ posiekać.

3Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut, aż będą miękkie, z łatwością można je nakłuć widelcem.

4W międzyczasie, ugotować ryż w lekko osolonej wodzie przez około 12-15 minut. Odcedzić, odstawić na 5 minut, a następnie dodać posiekane pomidory, jajko, miętę i wymieszać. Dodać pieprz do smaku i odstawić.

5Wołowinę podsmażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać sos pomidorowy, miąższ z cukinii i rozmaryn, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut. Dodać mieszaninę z ryżem i wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.

6Farsz nakładać do połówek cukinii, posypać parmezanem. Piec przez 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób