45 min.
20 min.
65 min.
Łódeczki z cukinii napełnione ryżem, mieloną wołowiną i warzywami to pyszne i w pełni satysfakcjonujące danie. Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!
Składniki:
- 4 cukinie
- 150 g długoziarnistego ryżu
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 twarde pomidory, posiekane
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 375 g chudej mielonej wołowiny
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
2Przekroić cukinie na pół. Wybrać miękki miąższ, zostawiając 1 cm od skórki. Miąższ posiekać.
3Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut, aż będą miękkie, z łatwością można je nakłuć widelcem.
4W międzyczasie, ugotować ryż w lekko osolonej wodzie przez około 12-15 minut. Odcedzić, odstawić na 5 minut, a następnie dodać posiekane pomidory, jajko, miętę i wymieszać. Dodać pieprz do smaku i odstawić.
5Wołowinę podsmażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać sos pomidorowy, miąższ z cukinii i rozmaryn, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut. Dodać mieszaninę z ryżem i wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
6Farsz nakładać do połówek cukinii, posypać parmezanem. Piec przez 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób