Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ser brie w cieście francuskim, zapiekany z dodatkiem podsmażonych jabłek i karmelizowanej cebulki – to przepyszna przystawka lub elegancki poczęstunek na kolację dla dwojga!

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 50 g masła
  • 1 cebula pokrojona w cieniutkie paseczki
  • 1 jabłko pokrojone w cienkie półplasterki
  • 1 krążek sera Brie (200 g)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka stopionego masła

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ułożyć główkę czosnku na blaszce do pieczenia, odkroić wierzch i skropić oliwą. Piec przez 15-20 minut aż będzie miękki. Odstawić.

2W tym czasie na patelni na niewielkim ogniu stopić 50 g masła. Dodać cebulę i jabłko, i smażyć, aż wszystko zmięknie i się skarmelizuje. Odstawić.

3Na blaszce ułożyć płat ciasta francuskiego. Na środku położyć krążek sera brie, na wierzch wyłożyć jabłka z cebulą. Poskładać ciasto do środka, sklejając szczelnie. Posmarować po wierzchu stopionym masłem.

4Piec w 200°C przez 20-25 minut, aż będzie rumiany. Podawać z wcześniej upieczonym czosnkiem.

Porcja dla:

4 osób