15 min.
40 min.
55 min.
Ser brie w cieście francuskim, zapiekany z dodatkiem podsmażonych jabłek i karmelizowanej cebulki – to przepyszna przystawka lub elegancki poczęstunek na kolację dla dwojga!
Składniki:
- 1 główka czosnku
- oliwa z oliwek
- 50 g masła
- 1 cebula pokrojona w cieniutkie paseczki
- 1 jabłko pokrojone w cienkie półplasterki
- 1 krążek sera Brie (200 g)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka stopionego masła
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ułożyć główkę czosnku na blaszce do pieczenia, odkroić wierzch i skropić oliwą. Piec przez 15-20 minut aż będzie miękki. Odstawić.
2W tym czasie na patelni na niewielkim ogniu stopić 50 g masła. Dodać cebulę i jabłko, i smażyć, aż wszystko zmięknie i się skarmelizuje. Odstawić.
3Na blaszce ułożyć płat ciasta francuskiego. Na środku położyć krążek sera brie, na wierzch wyłożyć jabłka z cebulą. Poskładać ciasto do środka, sklejając szczelnie. Posmarować po wierzchu stopionym masłem.
4Piec w 200°C przez 20-25 minut, aż będzie rumiany. Podawać z wcześniej upieczonym czosnkiem.
Porcja dla:
4 osób